kralcoaching

evakral

evakral

3 tipp, ami feldobhatja a karácsonyi, évzáró céges eseményt és hatással lesz a 2023-ra is

2022. december 12. - Král Éva

Dallamos december. Régen elveszett a gyerekkorunk nyugalmas ünnepvárása. Határidők, rohangálás az ajándékok után, megjátszott mosolyok a céges és partneri karácsonyi bulikon. Leginkább alkoholba folytja mindenki az év közbeni és az év végi hajrá okozta stresszét. Vezetőként legyintük. Rendben van ez, legalább kieresztik a fáradt gőzt. 

Kivéve, ha célunk van. Márpedig egy elég mozgalmas 2022-t hagyunk magunk mögött. Épphogy kilábaltunk a covid okozta megpróbáltatásokból, jött a háború és annak minden következménye. Nem hogy stabilizálni nem tudtunk magunkat, de ismét minden bizonytalan, percről percre változik. Erre lehet lehetőségként is tekinteni és tragédiaként is. Mi magyarok inkább a biztonságra törekvő típushoz tartozunk és nagyon fusztrál minket mindenfajta változás. Persze kivételek mindig vannak. 

Épp ezért nagyon jó kihasználni minden alkalmat, amikor együtt van a csapat az irodán kívül, hogy építsük, újraépítsük és lezárjunk vagy újraépítsünk valami és legalább a saját, céges szintünkön stabilizáljuk magunkat és a benne dolgozókat! Mert ha körülöttünk minden bizonytalan, kell valami kapaszkodó, ami biztos! Legyél te, illetve a céged az! Ennek hatalmas munkaerőmegtartó szerepe is van!  

Három tippet hoztam most neked, kedves olvasó, amivel feldobhatod a karácsonyi, évzáró céges bulitokat és még előremutató eredménye is van. 

antenna-zdn-g1xbwhy-unsplash.jpg

Photo by Antenna on Unsplash

 

1) Legyen egy cél! 

Asztalfoglalás egy étteremben, tánc, ivás, gőz kieresztése, ez nem még? De nem ám! Persze csak akkor nem, ha jövőre is azt szeretnéd, hogy a csapatod jól vagy netán kimagaslóan teljesítsen.  Szánj egy délutánt a csapatépítésre, ahol felrázol, dicsérsz, utat mutatsz, majd este mehet a buli. Tedd fel magadnak a kérdést! Mi most a legnagyobb probléma a cégnél? Motiválatlanság? Egymást fúrják a kollégák, képtelenek együtt dolgozni? Legyen az a cél, hogy elsimítsd a konfliktus. Adj a kollégáknak olyan játékos feladatokat, ami elindít egy kommunikációt, ahol meg tudnak nyílni egymásnak, ahol kibeszélhetik és megélhetik az őket nyomasztó érzéseket. Már az is feloldhat egy-egy konfliktust, ha nyíltan és hangosan kimondhatják, bajom van veled. 

 

2) Legyen játékos! 

A felnőttek is imádnak játszani. Sokkal jobban bevonódnak egy feladatba akkor, ha közben játszhatnak, mosolyognak, szórakoznak. Ha belefedezhetnek a játékba, akkor könnyebben meg is nyílnak, mélyebbre lehet menni és meg lehet találni az esetleges bomlasztó okokat, vagy azt, hol ment félre a kommunikáció. 

al-elmes-ulhxwq8reao-unsplash.jpg

Photo by Al Elmes on Unsplash

3) Szedd szét a klikkeket! 

Már az oviban klikkesedünk és nem, nem csak a lányok. A fiúknak és a lányoknak is megvan, hogy kivel szeretnek a legjobban játszani. Nincs ez máshogy a munkahelyen sem. Mindig ugyanazokkal kávézunk, ebédelünk vagy állunk meg a fénymásolónál pletykálni. (Igen, a férfiak is pletykásak!) Ezen az eseményen dobj bombát a kialakult, bebetonozott csoportosulásokra! A feladatok során alkoss csapatokat, de ügyelj arra, hogy te vagy a véletlen határozza meg a csapatok összetételét, ne ők maguk. A csapatok összetételét sűrűn változtasd, hogy mindenki, mindenkivel tudjon beszélgetni, együtt dolgozni! Mindig megélem azt egy ilyen esemény kapcsán, hogy hallom a résztvevőktől, hogy ez vagy az nem is annyira idióta/tudatlan, stb... mint gondolta volna. 

 

Ha alkalmazod ezeket a tippeket, garantálom, hogy jobban fog sikerülni a karácsonyi buli és sokkal gördülékenyebben fog indulni a jövő évetek is, hiszen egy gonddal, konfliktusforrással kevesebb lesz. Jobban tud mindenki a saját munkájára figyelni, jobb lesz a hangulat, nő a teljesítmény és mindenki stressz szintje alacsonyabb lesz!

Tiszta haszon, igaz? Pedig csak kicsit változtattál a bevett szokásokon.

 

Ha nincs időd/kedved/affinitásod te magad megszervezi és levezényelni ezt a csapatépítőt, de megláttad te is benne a hatalmas fejlődési lehetőséget, keress bizalommal! Leveszem a válladról a szervezés terhét, te is bevonódhatsz a feladatokba és mélyebben megismerheted a kollégáidat. Utána pedig learathatod a babérokat, hogy milyen szuper főnök vagy, aki egy ilyen nagyszerű karácsonyi bulit szervezett a kollégáinak! 

 

 

A reziliencia művészete - avagy 4 tipp az aggódásmentes élethez

A múlt héten az egyik coachee-m arra panaszkodott, hogy képtelen kikapcsolni az agyát. 10 percenként frissíti a híreket. Mi a helyzet az ukrán fronton, Brüsszelben aláírták-e a megállapodást, minden lehetséges gázvezetéken megfelelő mennyiségű gáz jön-e. Sőt, tovább fonja a történetek szálát. Mindezt azért teszi, mert ha nem jön elég gáz, akkor Németország gazdasága megborul. Ha Németország gazdasága megborul, akkor borul egész Európa és kitör a harmadik világháború. 

nik-shuliahin-bunwp1bl0nc-unsplash.jpg

Photo by Nik Shuliahin �� on Unsplash

Ahogy hallgattam egy pillanatra kizökkentem coach szerepemből és már én is láttam, ahogy a frissen felújított lakásomat bombatámadás éri, és a lányommal menekülünk. (Ugye, hogy működik a tömegpszichózis) De aztán megráztam magam és ismét külső szem lettem. A negatív spirálját igyekeztem megfékezni és rávilágítani arra, hogy ebben a helyzetben mi az ő felelőssége. Mi az, amit Ő tud tenni. 

Ha te is ilyen cipőben jársz, nem tudsz aludni, mert aggódsz, félsz, rettegsz attól, hogy mi lesz a közeli vagy távolabbi jövőben, akkor íme a 4 leghatékonyabb tipp, hogyan tudod a tőled telhető legtöbbet megtenni a saját, a céged és a környezeted túlélése vagy akár fejlődése érdekében. 

 

1) Tudatosítsd magadban a történéseket! 

 

Nézz szembe a tényekkel! Igen, a szomszédban háború dúl, ami az egész életünkre, gazdaságunkra kihatással van. Igen, lehet, hogy télen nem lesz olyan melegre felfűtött lakásunk, amilyen számunkra a legkomfortosabb. Igen, az életünk valóban megváltozhat egyik pillanatról a másikra. 

Tudom, a tudatosítás fájdalmas. Szembenézni az igazsággal nehéz. De most sem cégvezetőként sem pedig magánemberként nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy a homokban dugd a fejed és ne vegyél tudomást a világban zajló eseményekről, mert amit nem látsz, az nincs is. Igenis van! 

 

2) Engedd meg magadnak az érzéseket, amik a tudatosítás után feljönnek

 

Minden embernek más a megküzdési stratégiája egy- egy váratlan, nehéz helyzetben. Engedd meg magadnak azokat az érzelmeket, amik jönnek. Sírj, dühöngj, ordíts, üsd a boxzsákot, vonulj egy sötét szobába és gubbassz a sarokban, ameddig jól esik. Éld meg az érzéseidet. Ez az egyik legfontosabb! Miután megélted őket, rázd meg magad és cselekedj!

tengyart-_vkwivncnfo-unsplash.jpg

Photo by Tengyart on Unsplash

 

3) Nézd meg, hogy mire van ráhatásod ezekben a helyzetekben

 

Ki tudod nyitni a gázcsapot? Alá tudod írni a megállapodást? Tudod befolyásolni a világpolitikai történéseket te egy személyben? NEM!

Egyes egyedül a saját érzéseidet és cselekedeteidet tudod befolyásolni. Nincs stresszes helyzet, csak stresszes reakció van. Azt mindig megválaszthatod, hogyan reagálsz egy-egy szituációra. Hogyan döntesz egy-egy eseményre reagálva.  

4) Légy' reziliens

 

Mit is jelent ez a szó? Azt, hogy egy-egy negatív helyzetből milyen gyorsan állsz talpra és folytatod az életed. Lehet, hogy letetted a voksod egy irány mellett két napja, de ez az alatt az idő alatt annyi minden történt, hogy kénytelen vagy újratervezni. Ez az időszak a rugalmasaknak kedvez. Akik pillanatok alatt újra tudnak tervezni, akik félre tudják tenni az évek, évtizedek óta kialakult rendszereket, szokásukat, stílusukat. 

Legyen mindig B,C,D... ZS terved, mert minden és annak az ellenkezője is megtörténhet pár nap leforgása alatt. 

karim-manjra-jwk88nubmr4-unsplash.jpg

Photo by Karim MANJRA on Unsplash

Tudom, hogy nehéz! Tudom, hogy fárasztó mindig újratervezni. Hidd el, vállalkozóként, anyaként, emberként teljesen megértem, hogy fáradt vagy és csak azt szeretnéd, hogy egy kis nyugalom legyen körülötted és már nem akarsz újabb és újabb terveket kiagyalni. Ez a világ most próbára tesz mindenkit. Legyél te az, aki egy kicsivel tovább bírja, aki beleteszi még az utolsó csepp energiáját is, mert akkor győztese leszel a helyzetnek, hiszen a te céged él túl, te fogsz fejlődni és tiéd lesz a dicsőség.

Hogyan tudod mindezt a gyakorlatba átültetni? Úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni napjaink egyre növekvő kihívásaival? 

2022. szeptember 9-én 8:30-9:00-ig tartok egy ingyenes Zoom webinárt, ahol megmutatom, hogy hogyan lehet a rugalmas alkalmazkodó képességet művészi szintre emelni és lehetőségként tekinteni rá! A részvétel regisztrációhoz kötött, ide kattintva tudsz jelentkezni rá!

 

 

 

süti beállítások módosítása